کد مطلب: 204731
جهانبين نيوز گزارش مي‌دهد
لذت بهره‌مندي از تاريخ، مذهب و طبيعت بکر را در بارده، روستاي سنگي ايران تجربه کنيد
تاریخ انتشار : 1399/12/26 11:14:28
نمایش : 1133
روستاي تاريخي و توريستي بارده با ارتفاع ۲ هزار و ۳۷۰ متر از سطح دريا، در فاصله ۴۰ کيلومتري شهرکرد و در شهرستان بن قرار دارد و به روستاي سنگي معروف است که شايد بتوان دليل اين نامگذاري را ساخت بيش از ۹۰ درصد ساختمان‌هاي آن با مصالحي چون سنگ و گل دانست.
به گزارش هفت چشمه به نقل از جهانبين نيوز؛ روستاي تاريخي و توريستي بارده با ارتفاع ۲ هزار و ۳۷۰ متر از سطح دريا، در فاصله ۴۰ کيلومتري شهرکرد و در شهرستان بن قرار دارد.
 
اين روستا معروف به روستاي سنگي است و شايد بتوان دليل اين نامگذاري را ساخت بيش از ۹۰ درصد ساختمان‌هاي آن با مصالحي چون سنگ و گل دانست.
 
در بارده جمعيتي افزون‌بر ۴ هزار نفر، سکونت دارد و قلعه تاريخي آن از قرن‌هاي پيش همچنان محکم و استوار همچون نگيني در اين خطه مي‌درخشد.
 
دستان هنرمند سنگ‌کاران اين روستا، با چيدماني زيبا، نقش‌هاي زيبايي از هنر هنرمندان بارده را در تاريخ به ثبت رسانده است.
 
لاشه‌هاي سنگ پس از طي مسافتي توسط چهارپايان،  از اطراف روستا جمع‌آوري و در ساخت بنايي محکم و زيبا مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

شغل بيشتر مردم اين روستا کشاورزي، دامداري و قصابي است و از آنجايي که شغل غالب مردمان قصابي است به روستاي قصابان نيز شهرت يافته و بخشي از گوشت مورد نياز مناطق اطراف، مرکز شهرستان بن و مرکز استان از بارده به لحاظ اختلاف قيمت با ديگر مناطق و کيفيت بالا تامين مي‌شود.

اکثر مردم روستاي سنگي بارده به زبان ترکي  تکلم مي‌کنند.

براساس روايات ريش‌سفيدان و بزرگ‌ترها قدمت روستاي بارده به 700 سال پيش باز مي‌گردد، کلمه "بارده" به معاني مختلفي در نزد اهالي تعبير و تفسير مي‌شود و با بررسي‌ها و گفت‌وگو با تعدادي از سالمندان و مطاعين و بررسي‌هاي کتابخانه‌اي نزديک‌ترين و منطقي‌ترين اين معاني به شرح زير است.

بارده به معني بهارده با توجه به حاصلخيز بودن و سرسبز بودن منطقه بنابر اعتقاد عده‌اي از اهالي اين محل به مثابه سرزميني بوده است که هميشه در آن جلوه‌هاي فصل بهار رخ مي‌نمايد و از اين‌رو آن را ده هميشه بهار و يا بهاره مي‌ناميدند که به مرور زمان به بارده تبديل شده است.

اکثريت اهالي درخصوص وجه تسميه بارده بر اين باور هستند که اين منطقه به دليل آب فراوان و جويبارهاي زيادي که از ارتفاعات شيدا جاري است و چشمه‌هاي موجود داراي زمين‌هاي حاصلخيز و مستعدي براي کشاورزي بوده و همين امر باعث رونق کشاورزي و ميزان نسبتا زياد بازدهي محصولات کشاورزي در اين روستا شده  لذا نام آن بر گرفته از محلي است که در آن ميزان باردهي محصولات زياد است و از اين‌رو نام آن را بارده گذاشته‌اند.

روستاي بارده داراي آب و هواي نيمه‌مرطوب  معتدل  سرد  است  و داراي روزهاي زمستان يخ‌بندان 138 روز است، جهت وزش بادهاي غالب در چهارمحال و بختياري عموماً غربي و جنوب غربي است و در مرکز اين استان در فصل زمستان و بهار سمت وزش بادهاي غالب جنوب غربي و در ماه‌هاي تير و مرداد شرقي و در شهريور و تمام ماه‌هاي پاييز جنوب غربي است.

اين روستا زادگاه برادر امام رضا (ع) است و بقعه متبرکه حضرت امامزاده سيد محمد ابن حمزه (مکني به ابوالقاسم) بن علي ابن حسين بن احمد بن محمد بن اسماعيل بن ابراهيم الاصغر (ملقب به مرتضي) بن حضرت باب الحوائج؛ امام موسي اين جعفر الکاظم (ع) در ضلع شرقي اين  روستا ميان دو کوه نساه و برآفتاب، واقع شده و با توجه به مناظر بسيار زيبا و دلنواز کوهستاني و چشمه‌هاي خنک اطراف و آب و هواي مطلوب منطقه، سالانه پذيراي هزاران زائر و گردشگر از نقاط مختلف است.



در تاريخ آمده سيد محمد (ع) با دو نفر شجاع و دلاور به نام‌هاي شيخ قاسم و شيخ طاهر در جنگ با ملک يوسف فرزند ملک خورشيد در آمدند و امامزاده به درجه رفيع شهادت نائل آمدند و دو يار آن حضرت بر اثر جراحات و زخم‌هاي وارده بر پيکر مطهرشان به کوه‌هاي مجاور متواري شدند، پس از چند روز شيخ قاسم و شيخ طاهر با ياري مردم منطقه، پيکر مطهر حضرت امامزاده سيد محمد (ع) را در محل شهادتشان در ضلع شرقي بارده به خاک سپرده و بقعه و بارگاهي به مرور زمان بر گرد مزار آن حضرت ساخته شده که هم اکنون زيارتگاه عاشقان است.

در کنار بارگاه امامزاده سيد محمد بارده و در دره کوه، بيشه‌زار فرح‌بخشي از درختان سپيدار قرار دارد که در ايام تعطيل، پذيراي تعداد زيادي از زائران است، مردم محلي در روزهاي خاصي مانند اعياد و شهادت، در حياط اين امامزاده مراسم‌هاي مختلفي برگزار مي‌کنند.

قلعه بارده تنها قلعه از خوانين ايل چهارلنگ است که در حدود سال 1278 هجري قمري توسط دو برادر به نام‌هاي محمدحسن خان و داراب خان فرزندان چراغعلي خان از سران ايل چهارلنگ طايفه محمدصالح ساخته شده است، چراغعلي خان قلعه اول خود را در جايي که امروزه بافت روستاي بارده آن را احاطه کرده است ساخته که در احداث آن بيشتر جنبه دفاعي مورد توجه قرار داشته است.



از حدود سال 1270 هجري قمري بنيان قلعه بجاي قلعه قبلي گذارده شده است. براساس وصيتنامه مرحوم محمدحسن خان که نزد نوادگان وي موجود است مبلغ ۳ هزار تومان خرج احداث قلعه شده که ايشان به فرزندان خود وصيت کرده که قلعه را تکميل و تزئين کند اما اين کار هيچ گاه انجام نگرفت.

استادکاران قلعه بارده استاد اسماعيل ترکان بنا و برادرش استاد علي‌محمد معمار اصفهاني بوده‌اند و قلعه سردار شجاع الممالک در روستاي بلومير از توابع فريدن نيز توسط آنها ساخته شده است. 

قلعه د‌ر غرب روستاي بارده قرار دارد، موقعيت مکاني قلعه به‌گونه‌اي است که از سمت شرق داراي شيب زيادي با طول حدود 40 متر تا کف دره ابتداي روستا و از جهات سه‌گانه ديگر نيز قرار گرفتن آن به رروي بلندي مشخص است، به غير از جهت شرقي بقيه جوانب آن را دشت و مراتع کشاورزي احاطه نموده است.

چهار برج مدور در چهار زاويه بيرون بنا متصل به آن ساخته شده است که برج‌هاي شرقي جنبه دفاعي داشته و برج‌هاي غربي در قسمت فوقاني مسکوني بوده‌اند، مصالح به کار رفته در بنا خشت، آجر و سنگ و نماي بيروني قلعه سنگي است، سقف زيرزمين و اصطبل و سرطويله با طاق ضربي و سقف اطاق‌هاي نشيمن با تير چوبي پوشيده شده‌اند.



اگرچه يکي از ويژگي‌هاي اين بنا استحکام مطلوب آن است، ولي گذشت زمان به لحاظ بارش برف سنگين وقوع ديگر حوادث طبيعي به فرسايش تدريجي قسمت‌هايي از اين بنا منجر شده که به لحاظ جاذبه گردشگري و تاريخي اين مکان، تامين بودجه براي تملک دولتي و مرمت آن بيش از پيش نياز به توجه دست‌اندرکاران ميراث فرهنگي دارد.

اين بنا به گفته کارشناسان ميراث فرهنگي چهارمحال و بختياري از بناهاي منحصربه‌فرد استان است، اما از مهجوريت خاصي برخوردار است و تاجايي که کمتر به بعد گردشگردي اين بنا پرداخته شده است. اين مهجوريت تا جايي است که بسياري از زائران و گردشگران تفرجگاه سياحتي و زيارتي امامزاده محمد بارده در کمتر از يک کيلومتري اين بنا از وجود چنين بنايي با شرايط گردشگري و تاريخي اظهار بي‌اطلاع دارند.

هر گردشگري که وارد بارده مي‌شود، هرگز تصور وجود يک بناي تاريخي که پس از سال‌ها چون دژي استوار باقي مانده را به ذهن خود راه نمي‌دهد، در حالي که ديدن اين قلعه با جاذبه معماري زيبا، هر مسافري را شگفت‌زده مي‌کند.

بافت‌هاي تاريخي علاوه‌بر اينکه بخشي از  مناطق و محلات روستاها را تشکيل مي‌دهند روايتگر ويژگي‌هاي هسته اوليه روستاها و همچنين بيانگر ياد و خاطره فرهنگ و آداب و سنن ساکنين منطقه است.

مطالعه بافت‌ها نشان مي‌دهد که ما در گذشته چه تمدن و نظام ارتباطي بين مردم و خوانين آن منطقه داشته‌ايم.

 قلعه بارده يکي از محدود بناهاي سنگي استان است که با شماره 21440 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.

قلعه بارده با داشتن بافت معماري خاص و شرايط ويژه مطلوب جذب گردشگر داخلي و خارجي با ۸ هزار مترمربع زيربنا هم اينک در انتظار تامين اعتبار و مرمت است، مي‌توان اين قلعه را به‌عنوان پايگاهي  براي گردشگري و تماشاي حيواناتي که در اين منطقه قرار دارند استفاده کرد يا محل اسکان توريست‌هايي که براي گردش و در زمستان براي اسکي به پيست اسکي که در ورودي روستاي بارده قرار دارد استفاده کرد.  



   مسجد جامع روستا با قدمت 150 سال و با معماري زيبا و منحصر به فردي يکي ديگر از جاذبه‌هاي گردشگري بارده است که چشم هر بيننده را مجذوب خود مي‌کند.
 پل تاريخي و حمام تاريخي بارده از ديگر جاذبه‌هاي اين روستا است اما در اين بين نبايد از  پيست اسکي بارده که دومين پيست اسکي استان بعد از پيست اسکي کوهرنگ است و همه‌ساله با فرارسيدن فصل زمستان، پذيراي اسکي‌بازان و گردشگران بي‌شماري است غافل شد.

انتهاي پيام/۱۰۲۶ج
 
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg